Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Βάψιμο με παραφίνη

Δεν είναι κάτι καινούργιο αφού αρκετοί πουασχολούνται με το άθλημα μη μένοντας στις παλιές μεθόδους προσπαθώντας να κάνουν τόσο τη δική τους αλλά προπάντων τη ζωή των μελισσών τους καλύτερη, έχουν ήδη φτιάξει κάποιες παρόμοιες κατασκευές.

Έτσι παίρνοντας και κάποιες ιδέες από αυτούς, προσπάθησα να κατασκευάσω μια παραφινιέρα που να είναι όσο γίνεται πιο λειτουργική αλλά και οικονομική, ώστε να γίνει ένα σωστότερο βάψιμο, μιας και αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με τη μελισσοκομία, αφού όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο βάψιμο με μπογιά.
Τα υλικά: Λαμαρίνα 2 χιλ. για τα πλαϊνά, το μικρό κουτί μέσα και τη θέση στεγνώματος και 3 χιλ. για τον πάτο.
Ένα θερμόμετρο που να είναι για πάνω από 200 βαθμούς Κελσίου σαν αυτά που βάζουν στους φούρνους με ξύλα, ένας καυστήρας υγραερίου και 5 μέτρα γωνία 2x2.
Πιο πάνω λέω οικονομική γιατί μόνο με 25 κιλά παραφίνη (η οποία φτάνει στη μέση της παραφινιέρας ) σε  45-50 λεπτά περίπου  η θερμοκρασία έχει φτάσει στους 170 βαθμούς Κελσίου που χρειάζεται για να γίνει το σωστό πότισμα στο ξύλο.  Με την τοποθέτηση του μικρού κουτιού η παραφίνη πιάνει κορυφή και ξεκινά το βάψιμο.
Με 5 κιλά παραφίνης από τα 25 που έβαλα βάφτηκαν 26 διώροφες κυψέλες σε χρονικό διάστημα 10 ωρών περίπου. Όσο αφορά το υγραέριο η φιάλη έχει αρκετό ακόμη αν και πριν το βάψιμο χρησιμοποιήθηκε και για το πυροσφράγισμα. Στο επόμενο βάψιμο θα έχει τοποθετηθεί και μόνωση στις πλαϊνές πλευρές για να μειωθεί η απώλεια θερμότητας στο ελάχιστο. Ελπίζω να γίνει και λήψη κάποιου βίντεο.

6 σχόλια:

  1. Μονος το εφτιαξες Γιωργο η καποιος σιδερας?
    Παντως παρα πολυ καλη κατασκευη και πρακτικη μου φαινεται μπραβο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχοντας δουλέψει για αρκετά χρόνια σε μια τεχνική εταιρεία είχα μάθει να κολλάω με ηλεκτροκόλληση και να που χρειάστηκε. Μάθε τέχνη κι άστηνε... που λέει και ο σοφός λαός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν υπάρχει κάποια απορία για την κατασκευή ή για κάτι άλλο,επικοινωνήστε στο melistalagma@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πωσ μπορω να κατεβασω το αρχειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιωργο μπορεις να μου πεις τις δοσολογιες ποσο παραφινη βαζεις. Σκετη την βαζεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. If you're trying hard to lose kilograms then you absolutely have to try this brand new tailor-made keto plan.

    To create this service, licenced nutritionists, personal trainers, and professional chefs united to develop keto meal plans that are effective, painless, money-efficient, and enjoyable.

    Since their first launch in early 2019, 100's of individuals have already transformed their body and well-being with the benefits a certified keto plan can offer.

    Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover eight scientifically-certified ones offered by the keto plan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή