Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Είδη μελιού - Types of Honey



Μέλι Ακακίας
Το άρωμα θυμίζει με διακριτικό τρόπο το άρωμα του άνθους. Γεύση πολύ απαλή. Πολύ ανοιχτό χρώμα, κίτρινο αχνό με πρασινωπούς ιριδισμούς. Αρχή κρυσταλλοποίησης τουλάχιστον 12 μήνες μετά τη συλλογή.
Θεωρούμενο ως ρυθμιστής των εντέρων, το μέλι συνιστάται για παιδιά.

Μέλι Πορτοκαλιάς
Έχει υπέροχο άρωμα και εξαιρετική γεύση. Κρυσταλλώνει πολύ σύντομα, σ'ένα με δύο μήνες. Είναι έντονα ανοικτόχρωμο, μετατρέπεται σε ασπρουδερό μετά την κρυστάλλωσή του.


Μέλι Θυμαριού
Έντονα αρωματικό μέλι, εξαιρετικά ευχάριστο στη γεύση. Το χρώμα του κίτρινο πορτοκαλί έχοντας συχνά κοκκινωπές αποχρώσεις κατά τον τρύγο, γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο κατά την κρυσταλλοποίηση. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού που υπάρχουν. Κρυσταλλώνει σε διάστημα 6 με 18 μήνες από την παραγωγή του.
Παραδοσιακά, το θυμαρίσιο μέλι χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε βραδινά ροφήματα: καταπραυντικό, ευνοεί τον ύπνο. Αναγνωρισμένο αντισηπτικό συνιστάται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση λοιμωδών, αναπνευστικών ή πεπτικών παθήσεων. Είναι πολύ πλούσιο σε χαλκό και βόριο.


Μέλι Κουμαριάς
Οι αναθυμιάσεις είναι έντονες αλλά πολύ ευχάριστες. Αντίθετα, η γεύση ξαφνιάζει εξαιτίας μιας ασυνήθιστης πικρίλας. Μόλις περάσει αυτή η πρώτη επαφή, η πικάντικη γεύση με τα ανατολίτικα αρώματα γοητεύει όσους αγαπούν τα ρωμαλέα μέλια και που γίνονται όλο και περισσότεροι. Σκούρο σχεδόν μαύρο χρώμα κατά τον τρύγο, σε στερεά κατάσταση καφέ ανοιχτό προς το καφέ σκούρο.
Το μέλι κουμαριάς είναι περιζήτητο για την πικρίλα του από εκείνους που φτιάχνουν ξύδι από μέλι στο οποίο δίνει μια ασύγκριτη γεύση.


Μέλι Πεύκου
Η παραγωγή πευκόμελου αποτελεί το 60% περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής μελιού. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό γι' αυτό και δεν αρέσει στη γεύση. Αρχή κρυσταλλοποίησης τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη συλλογή του.
Είναι πλουσιότερο από το ανθόμελο σε ιχνοστοιχεία, σε πρωτεΐνες και αμινοξέα. Επίσης έχει τις λιγότερες θερμίδες.


Μέλι Έλατου
Μια από τις καλύτερες κατηγορίες μελιού που παράγεται στη χώρα μας. Έχει γεύση που αρέσει και στον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Το χρώμα του είναι πολύ σκούρο, με παραλλαγές ανάλογα με τις περιοχές. Παραμένει ρευστό σχεδόν για πάντα.
Αντιαναιμικό, αντισηπτικό και διουρητικό, το μέλι αυτό είναι εξαιρετικά πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως το φώσφορο, το κάλιο, το ασβέστιο, το θείο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το βόριο, ο σίδηρος, ο χαλκός ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου