Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Κινητός πάτος αεριζόμενος


Η επιλογή για την κατασκευή του συγκεκριμένου πάτου έχει να κάνει πιο πολύ με την ευκολία του στις μετακινήσεις.


Σανίδα πτήσης που αναδιπλώνοντας ασφαλίζει την είσοδο-έξοδο της κυψέλης με μια απλή κίνηση.

                                       Το ύψος της εισόδου αποφασίσαμε με τον κολλητό Γιώργο meli-tzoumerka να γίνει 6 χιλ. δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια της φωλιάς. Συνήθως οι κατασκευαστές αυτό το ύψος το κάνουν από 10 χιλ. έως και 20 χιλ. για πιο εύκολη πρόσβαση της μέλισσας, με αποτέλεσμα η κυψέλη να είναι πιο ευάλωτη σε διάφορους εχθρούς σερσένια, βομβίνους κτλ.

Ο προβληματισμός που είχαμε με το Γιώργο ήταν στον τρόπο κοψίματος του πάτου για την σήτα. Να γίνουν 6-9 τρύπες με ποτηροτρύπανο ή να κοπεί όλος; Τελικά πιο πολύ για θέμα βάρους κόπηκε όλος. Τα πόδια από κάτω δεν έχουν μπει άκρη άκρη αλλά 3 πόντους πιο μέσα για καλύτερη στήριξη όταν κατά την μεταφορά τοποθετείτε η μία κυψέλη πάνω στην άλλη.  Τοποθετήθηκαν σήτες και για τον χειμώνα υπάρχει πρόβλεψη τοποθετώντας από κάτω συρταροτά κόντρα πλακέ 4 χιλ.
           
Ανάμεσα στις εισόδους μπροστά υπάρχει χώρος και για τους συνδετήρες κάνοντας εύκολη την ένωση αλλά και τις εναλλαγές με τα πατώματα.
  Όλα έτοιμα λοιπόν και το μόνο που έμεινε είναι το βάψιμο...
Ένα καλό βράσιμο με παραφίνη, λίγο χρώμα για την παραπλάνηση κι ας ελπίσουμε να πάνε όλα καλά.

Το θέμα του εύκολου και γρήγορου κλεισίματος της πόρτας αλλά και  της ασφάλειας κατά τη μεταφορά είναι νομίζω βασικό για όλους μας.
Χωρίς υπερβολή ο χρόνος που χρειάστηκα για το κλείσιμο 20 κυψελών ήταν κάτω από ένα λεπτό, βράδυ εννοείται. 

1 σχόλιο:

  1. Μπραβο Γιωργηδες! εσεις ειστε επαγγελματιες,τυφλα ναχουν οι κανονικοι επαγγελματιες κατασκευαστες και παλι μπραβο σας!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή