Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Φθινοπωρινό Ρείκι (Erica verticilata)

Είναι γνωστό με πολλά ονόματα όπως,σουσούρα,έρικας, χαμόρεικο κ.α. Το επιστημονικό του όνομα είναι Erica verticilata (ερείκη η σπονδυλωτή) ή Erica multipolyflora (ερείκη η πολυανθής).
Το συναντάμε σε όλα τα υψόμετρα και τις πλαγιές που καλύπτονται από θαμνώδη δασική βλάστηση, όπου συνυπάρχει με κουμαριές, λαδανιές, πουρνάρια, ανοιξιάτικα ρείκια, σχίνους κ.λ.π. και ανθίζει κυρίως Οκτώβριο-Νοέμβριο.
Το φθινοπωρινό ρείκι, λόγω της εποχής που ανθίζει, είναι από τα σημαντικότερα φυτά για την μελισσοκομία. Ο χειμώνας πλέον είναι κοντά, τα μελίσσια πρέπει να ανανεώσουν τον πληθυσμό τους για το ξεχειμώνιασμα, οι ανθοφορίες σπανίζουν και μια επιτυχημένη ανθοφορία ρεικιού προσφέροντας στις μέλισσες μεγάλη ποσότητα γύρη υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς και αρκετές ποσότητες νέκταρος, είναι ότι καλύτερο.
Αν η μελιτοφορία της ερείκης είναι καλή, οι μέλισσες θα ανανεώσουν τον πληθυσμό τους, θα συλλέξουν μέλι και θα περάσουν εύκολα το χειμώνα.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζουν οι κλιματολογικές συνθήκες, καθώς για την έναρξη μιας καλής ανθοφορίας είναι απαραίτητη η ύπαρξη αρκετής εδαφικής υγρασίας, αλλά και οι βροχές κατά την περίοδο της πλήρης άνθισης που είναι καταστροφικές, γιατί σταματούν τη νεκταροέκριση.

1 σχόλιο:

  1. I wish without problems winter season,this year ericas were give pollen and honey in our region.have a good day.

    ΑπάντησηΔιαγραφή